• A-
 • A
 • A+

Урок по физика в АЕЦ Козлодуй

      На 04.11.2022 година ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов" посетиха АЕЦ "Козлодуй", като целта на визитата бе да се запознаят отблизо с работата на атомната централа, както и с ползите от ядрената енергетика за икономиката на страната, устойчивото развитие и околната среда.
     Учениците гледаха видео филми и презентации, показващи историята и дейността на АЕЦ „Козлодуй", докоснаха се до макетите на основните съоръжения на атомната централа. Видяха и подвижната лаборатория за радиоекологичен мониторинг, като учените им показаха как се извършват радиологични анализи на проби от въздух, атмосферни отлагания, води, храни, растителност, почви и други.
     В симулаторният комплекс, където е разположен пълномащабният симулатор - точно копие на командната зала в 6 блок, учениците успяха да влязат в ролята на оператори на ядрени съоръжения и да се потопят в работната атмосфера в АЕЦ "Козлодуй".
     Учениците разговаряха с учените на различни теми, свързани с дейността на АЕЦ и успяха да ги впечатлят с точни и адекватно зададени въпроси и задълбочени познания.
     Пътуването беше осъществено със съдействието на сдружение БЪЛГАРСКИ АТОМЕН ФОРУМ (БУЛАТОМ).

simulator blagoevgrad 04.11 3

simulator blagoevgrad 04.11 2

simulator blagoevgrad 04.11 1

infocenter blagoevgrad 04.11.2022

demonstracionna zala blagoevgrad 04.11 4

demonstracionna zala blagoevgrad 04.11 3

demonstracionna zala blagoevgrad 04.11 2

demonstracionna zala blagoevgrad 04.11 1

Обучение по катедри


 • Обществени науки и ...

 • Техническо обединение

 • Чужди езици

 • Информатика и ИТ

Занимания по интереси

Клуб

Клуб "Биология"

Ръководител: Милена Голева

Read more...

Robokids

Robokids

Ръководител: Петрана Давчева

Read more...

Клуб на програмиста

Клуб на програмиста

Ръководител: Донка Георгиева

Read more...

Математическа лингвистика

Математическа лингвистика

Ръководител: Надка Шеинкова

Read more...

Търсене в сайта:

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.