• A-
  • A
  • A+

  Ученици от ПМГ се явиха на 11 предмета на ДЗИ и постигнаха отлични резултати

 

 Повод за нескрита гордост са резултатите от ДЗИ на всичките 158 зрелостници на ПМГ „Акад. Сергей Корольов" – Благоевград. И тази година отличните постижения не са изненада за никого.

 За пореден път единствените ученици от областта, които се явяват на ДЗИ по информатика, са възпитаници на ПМГ. От явилите се двадесет и шестима зрелостници 21 са получили отлични оценки, а трима са били абсолютно безпогрешни и заслужено са получили Отличен 6,00. Така дванадесетокласниците не само са най-многото явили се ученици от едно училище, но и са постигнали най-висок резултат на държавния зрелостен изпит по този предмет в цялата страна – Отличен 5, 62.

     Изключителен е и резултатът по математика – при среден брой точки за областта 56, за страната – 72, учениците на ПМГ постигнаха завидните 81,6 среден брой точки на ДЗИ. Над 60% от явилите се момчета и момичета на изпита по математика са получили отлични оценки.
     Отново за ученик на ПМГ е и най-високата оценка в област Благоевград на ДЗИ по немски език. Това не е изключение или случайност. Вече е правило на национални състезания и олимпиади отборите на ПМГ по немски език да са сред първите в страната и на челно място в областта.
     На задължителния за всички държавен зрелостен изпит по БЕЛ възпитаниците на ПМГ достигнаха среден успех Мн. добър 5,15. 36 са отличните оценки по български език и литература. Две са пълните шестици. При среден брой точки за страната 58,48, за областта – 59,51, дванадесетокласниците на ПМГ постигнаха завидните 76,02 точки среден резултат.
     Изключително високи са резултатите и по останалите учебни предмети, където най-ниският среден успех е Мн. добър 5,35.
     Над 90 са отличните оценки, като сред тях 30 ученици са отличници и на двата изпита. Специални поздравления заслужават Красимира Китанова и Лилия Василева от 12. е клас, които имат 6,00 и на двете матури.
     Високите резултати са постижения на учениците, но това не би било възможно без постоянството и професионализма на техните учители. Ръководството на ПМГ „Акад. Сергей Корольов" – Благоевград, поздравява своите възпитаници за изключителните им постижения на двата изпита и им пожелава безброй успехи и покорени върхове в професионалната реализация и в живота!

Благодарим за подкрепата, доверието и помощта на Регионален инспекторат на образованието, в лицето на г-н Ивайло Златанов, на г-жа Караджова и г-жа Манова, на г-жа Маня Манева гл. експерт по математико от МОН, на г-н доц. Держански, инж. Василиса Павлова, зам. кмет на културата и образованието и кмета на Благоевград - инж. Румен Томов.

По предварително планирана програма премина официалното октриване на 24.01.2020 в зала 22 септември от 18:00 часа. Сред официалните гости бяха г-жа Таня Михайлова, зам. министъра на образованието и културата, Стоян Иванов, зам областен управител на област Благоевград, инж. В. Павлова, зам. кмет на културата и образованието в община Благоевград и г-н Методи Попов, началник отдел в РУО Благоевград. След отправените поздравителни адреси, двамата ни професионални водещи Димитър Борумов и Антон Велев приветстваха гостите с поздрава „Облече ле бяло“ от Л. Салмова.

След края на състезанието, на 25. януари, участници бяха поздравени от талантливите ученици от ПМГ в зала „Яворов“ с концерт, изнесен от вокално-инструменталната група „PMG-STARS към училището, ръководена от г-н В. Балевски. В концерта взеха участие ученици от езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“, ЦЛТР на децата на Благоевград, танцов ансамбъл „Пиринска китка“ и танцов ансамбъл „Пиринче“. Концерта завърши с поздрава на ученичката Д. Елчина, който обедини и гости и участници в общо хоро.

На последния от 3-те дни на състезанието в 9:30 часа в зала „22 септември“ пред гостите от всички краища на България, Директорът на ПМГ „Акад. С. Корольов“, г-н Н. Каращранов обяви официално закриването на състезанието и даде старт на връчването на Грамотите и наградите на 3-мата първенци във всяка от възрастовите групи от 5 до 12 клас. Развълнувани ученици и ръководители си направиха снимки и доволни от пропътуваните километри си тръгнаха с много положителни емоции от 3-дневното приключение в Благоевград.

Ръководството на ПМГ благодари и поздравява всички учители и ученици, взели участие в организацията на мероприятията, свързани с провеждане на Националното състезание по математическа лингвистика.

Търсене в сайта:

За връзка с нас

 

Училищното настоятелство обявява кампания за набиране на средства за участие в състезания на ученици от ПМГ "Акад. Сергей Корольов"

IBAN: BG05IABG74581000914001
BIC: IABGBGSF, ASSET BANK, Благоевград