• A-
  • A
  • A+

Патронен празник

 

„На нашата наука се падна честта да прокара пътя към Космоса. Ще дойде времето, когато в Космоса ще има пътнически, а след това и междупланетни съобщения. Много интересно е да се използват космически кораби за ретланслация, да се създаде отначало национална, а в бъдеще и световна система за телевизия и връзка. Би ми се искало всичко това да служи на всички народи”

                                                       Корольов

      Всяка година на 12 април нашето училище отбелязва своя патронен празник.

      Датата на нашия празник съвпада с първия полет на човека в Космоса, осъществен от руския космонавт Юрий Гагарин.

      Мечтата за космическото пространство владее душите на хората много преди появата на Корольов.

      Но именно Сергей Павлович Корольов е човекът, превърнал мечтата в реалност. Той е човекът, конструктор на ракетите, двигател на космическата програма и ръководител на полетите по онова време.

     С неговото име се свързва началото на космическата ера. Световната космонавтика и до ден днешен развива идеите му, съветските космически постижения без него са просто немислими.

     В едно от последните си изказвания академик Корольов казва:

     „На нашата наука се падна честта да прокара пътя към Космоса. Ще дойде времето, когато в Космоса ще има пътнически, а след това и междупланетни съобщения. Много интересно е да се използват космически кораби за ретланслация, да се създаде отначало национална, а в бъдеще и световна система за телевизия и връзка. Би ми се искало всичко това да служи на всички народи”

     Тези думи на Корольов звучат пророчески. Неговата мечта вече е реалност: човекът лети в Космоса, изучава други планети, изследва Вселената.

     В своя изследователски устрем обаче човекът забравя своята малка, но красива и богата планета – Земята. Забравя да се грижи за нея, да я стопанисва и да я пази. Съзнателно или не той  постепенно я унищожава.А Земята е неговият дом, където човек се чувства защитен и спокоен, където получава уют и топлина.

     Днес  Земята ни е красива, но замърсена, богата, но унищожавана. Как ще продължим да осъществяваме смелите мечти на Корольов, ако не уважаваме и не пазим собствения я си дом?!!!

     Тази година честванията на патронния празник на училището се проведоха под надслов: „Земята – наш общ дом” с поредица от инициативи  и богата програма.

     Цяла седмица, предшестваща патронния празник, учениците и учителите имаха възможност да се запознаят с:

 ·          Тематичните табла по химия, физика, биология „Знаете ли, че …..”

·           Изложбата на макети от рециклирани материали

·           Фотоизложбата  на клуба по фотография

·           Презентациите  за „Сергей Корольов„ , „Българските космонавти”, „Юрий Гагарин”

·         Тематични табла във връзка с 185 годишнината от рождението на Д.И.Менделеев и 150 годишнината от създаването и публикуването на Периодичната система на химичните елементи.

dsc05828

     Празничният ден започна с приветствено  слово на Директора на ПМГ ”Акад. Сергей Корольов” Николай  Каращранов. Той пожела на учителите и учениците  да поддържат все така стремежът към знания, пожела им здраве, творчески устрем и дръзновение.

 

     Директорът на гимназията награди с почетни грамоти  първенците в предварително обявения  конкурс за изработка на макет от рециклирани материали.

 

1 място - Румяна Джорова  от 7 клас

 2 място – Анастасия Георгиева от 9 В клас

 3 място – Веселина Георгиева от 10 Г клас

 Поощрителна награда – Емили Костадинова от 10 Е клас

     Начало на  доброто настроение и заряд за празничния ден бе дадено и с музикалния поздрав на учениците от ПМГ с ръководител В. Балевски.

     От  9.00 до 10.00 часа, по предварително утвърден график, се проведоха различни събития в залите и кабинетите на гимназията:

     В малката аудитория   учениците от 11 и 12 класове  се запознаха с научни презентации, изготвени от техни връстници на тема:

„Еволюция на Вселената. Звезди”, предствена от Георги Йоков – ученик от 12 А клас;

 „Съвременни постижения в областта на генното инжинерство”, представена от Стоян Неделчев и Ангел Кипров – ученици от 11 Е клас.

 ·      В голямата аудитория   на учениците от 8, 9 и 10 класове бяха представени интересни презентации:

„Космическите храни. Българският принос в областта на космическите храни”  - разработка на ученици от 11 А клас – Цветан Киров, Марио Чолаков, Ангел Седмаков, Асен Джалев, Асен Георгиев, Илия Чеков.

 „Космосът и зараждането на живота” - изготвена от Виктория

     След презентациите се проведе кратка викторина, задавани бяха много интересни и любопитни въпроси както от ученици, така и от учители. Най – активните ученици бяха наградени с поощрителни награди.

 ·        В кабинета по химия се състоя празник на химията „Занимателна химия” за учениците от 7 клас.

   dsc05976        Той бе подготвен и реализиран със съдействието и участието на учениците от клуба по интереси „Химия плюс” от 9 Е клас и ученици от10 Е клас.

               На празника учениците от 7 клас се запознаха с една нова страна на добрата вълшебница химия – неизменната и  вярна спътница на човека по пътя на неговия прогрес, добрата помощница, с щедрите й дарове.

               Кому и как помага химията? В отговор на този въпрос надникнахме в нашето ежедневие, погледнахме в бъдещето. Химията е могъща и сериозна наука. Това не й пречи обаче да весели и да забавлява.

              Химията е наука на чудесата.  Някои нейни „вълшебства” и „ тайни” оживяха пред любопитните погледи  на седмокласниците.

     След  експерименталната част с учениците от 7 клас бяха проведени състезателни забавни игри, търсеха се отговори на химични гатанки, решаваха се любопитни и интересни „задачки – закачки” – анаграми, диктовки, химически пъзели и кръстословици.

     Най- активните, знаещи и можещи получиха поощрителни награди. А всички – добро настроение.

·          В двора на училището най- малките ученици на гимназията – 5 и 6 клас се включиха в конкурса за рисунка на dsc05913асфалт под надслов: „Земята - наш общ дом”

     И дворът засия от пъстроцветните , красиви и интересни рисунки на нашите творци. Журито бе затруднено в избора си да определи трите най- добри рисунки.

·          Спортните събития по повод на празника стартираха  в 9.00 часа с турнир по шах и тенис на маса в малкия салон.

     След приключване на събитията по залите, празникът продължи в двора на училището .

     За първи път ученици от гимназията представиха гимнастическо шоу по скачане на батут под ръководството на учителя по физкултура Антон Гръчки. Най- смелите се осмелиха да изпробват възможностите си под бурните аплодисменти на своите съученици.

      По традиция на този празник се проведе и дълго чаканата среща по волейбол между сборен отбор на учениците и сборен отбор „Даскал старс” на учителите.

     За тази среща учителите проведоха „предварителна подготовка” – припомниха си начален удар, забиване, посрещане на топка за да се представят достойно срещу можещите, талантливите спортисти на гимназията.

     Срещата премина  под бурните аплодисменти на зрителите за всеки реализиран сервиз, всяка добре посрещната и забита топка, всяка спечелена точка и за двата отбора. А безпристрастен  рефер на срещата бе колегата по физкултура Антон Ишев.

     Тържеството по традиция завърши с музикален поздрав на талантливите ученици от формация „ПМГ старс” и с всеобщо празнично хоро.

dsc06228dsc06224

 

Участници в конкурса за рисунка - 12 Април
1. Място - Християна Везенкова - 6 клас
1. Място - Дара Темелкова - 5 клас
                Марина Николова - 5 клас
                Виктория Димитрова - 5 клас

2. Място - Светослав Иванов - 6 клас
                Марио Симеонов - 6 клас
                Иво Петревски - 6 клас
                Александър Христов - 6 клас
2. Място - Анна-София Колчакова - 6 клас
                Виктория Чорбаджийска - 6 клас
                Мария Атанасова - 6 клас

3. Място - Росена Янакиева - 5 клас
                Пламена Илиева - 5 клас
                Любомира Точева - 5 клас

Поощрителни награди:
Красимир Бачев - 5 клас Ивайла Бужева - 5 клас
Борислав Якимов - 5 клас Дебора Гачева - 5 клас
Симона Юрукова - 5 клас

 Линк към галерията - ТУК

 

Аз, бъдещето на Европа"