• A-
 • A
 • A+

150 г. от създаването на периодичната таблица и 185 г. от рождението на Менделеев

През март 1869 г. руският учен Д. И. Менделеев доказва „Връзката на свойствата с атомното тегло на елементите“. От тогава насам - 150 г., името на Менделеев се свързва с периодичния закон и периодичната таблица.

По случай 150 годишният юбилей от създаването на периодичната таблица катедра „Химия“ към ПМФ, ЮЗУ „Н. Рилски“, гр. Благоевград организира честване. В него взеха участие около 250 човека, от които студенти, ученици и учители.

Честването бе открито с приветствие от ръководител катедра „Химия“ – доц. д-р Ив. Станкова и заместник ректорът проф. Г. Апостолов. Програмата продължи с рубриката Знаете ли, че … и викторина „Стани химик“. Любопитните факти бяха представени по атрактивен начин от водещите Антон Велев и Димитър Борумов от ПМГ „Акад. С. Корольов“, гр. Благоевград. Университетска база „Бачиново“ бе озвучена от смеха на публиката и силните овации.

С бурни аплодисменти бяха приветствани победителите от конкурса в категории:

1. Литературна творба (есе или стихотворение);

2. Ръчно изработен проект/ постер;

3. Мултимедийна презентация;

4. Web сайт – ученическа демоверсия,

по темите:

1. Български учен част от периодичната таблица.

2. Делото и животът на Менделеев.

3. Значение на атомите на химичните елементи за живота ни.

Наградените ученици бяха от различни населени места – община Благоевград, община Кюстендил, община Петрич и община Гоце Делчев. Във всяка от четирите категории бяха наградени по три разработки.

Учениците от ПМГ „С. Корольов“, гр. Благоевград, с ръководител Ал. Шекерлийска, „грабнаха“ четири награди. В категория ръчно изработен проект - Нели Цонева и съотборниците й от 10. клас спечелиха първо място. Йордан Иванов от 7. клас също „грабна“ първа награда в категория Web сайт, а Йоан Христов и Димитър Донков, 10. клас - втора награда. За учениците Димитър Велчев и Светослав Иванов от 10. клас бе отредено второ място в категория мултимедийна презентация.

Честването завърши със забавни химични демонстрации. Гостите си тръгнаха доволни, удовлетворени и мотивирани.

  -

  -5

   - 3

  - 6

   - 7

   - 2   - 4

Обучение по катедри


 • Информатика и ИТ

 • Техническо обединение

 • Чужди езици

 • Обществени науки

Занимания по интереси

Математическа лингвистика

Математическа лингвистика

Ръководител: Надка Шеинкова

Read more...

Клуб

Клуб "Роботика"

Ръководител: Константина Бучинска

Read more...

Клуб

Клуб "Математика +"

Ръководител: Керанка Иванова

Read more...

Клуб

Клуб "Немски език"

Ръководител: Ангелина Гълъбова

Read more...

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.