• A-
  • A
  • A+

Седем наши възпитаници посетиха столицата на Европа

43269765 164632761107407 2036811570666799104 n    

Горди сме да съобщим, че седем от нашите възпитаници посетиха столицата на Европа по покана на евродепутата Андрей Новаков. Заедно с неговия екип и Училищното настоятелство към ПМГ се проведе конкурс, чиято тема – „Аз, бъдещето на Европа " – имаше за цел да провокира будните ученици да изразят своите идеи, да предложат мнението си по въпросите засягащи тяхното бъдеще като европейси граждани и да защитят позициите си по темата поставена от евродепутата. Много от възпитаниците на Природо-математическа гимназия взеха участие, предлагайки своите страхотни работи, но няколко от тях се отличиха.  Виктория Дралева (9б), Стоян Георгиев (9б),  Велияна Кирова (12б), Божидар Велеов (11д), Ралица Шайкова (12б), Анелия Гущерова (11г) заеха призови места в двете категории на състезанието – Информационни технологии и  Български език и Литература, а Калоян Георгиев (12б) бе награден със специална награда за своите умения в областта на компютрите. Тези млади хора успяха да впечатлят  г-н Новаков и той промени броя на първоначално предвидените 3 места, позволявайки повече ученици да се насладят на красивата европейска столица.  Благодарни сме на него и неговия екип, че предложиха това състезание да бъде проведено именно в нашето училище и усилията на нашите ученици да бъдат оценени. Страхотна беше и възможността те да чуят представянето на широкомащабната европейска програма „Алеко" за млади предприемачи, чийто създател е именно г-н Новаков.

     И така седемте ученици от 9, 11 и 12 клас заминаха за Брюксел, където прекараха три дни заобиколени от приказни паркове, изящни катедрали и величествени дворци. Градът отвори своите обятия за тях, давайки им възможност да се докоснат до Кралския музей за изящни изкуства, Атомиума, Шоколадовия музей и още много от забележителностите, които малките барокови улички крият. По време на престоя си, освен великолепната архитектура на столицата, зрелостниците ни посетиха и седалището на Европейския парламент, където имаха възможност да присъстват на изслушване на Андрей Новаков, който изрази позициите си за разпределяне на европейските средства  по кохезионната политика след 2020 година.

43317165 422219288306088 2082277793814544384 n

     Европейските народни представители Асим Адемов и Емил Радев се срещнаха с нашите ученици,  представайки им работата на целия български екип и приносите, които страната ни има към съюза. Важно за малките граждани на Европа бяха и информационните лекции, които ги запознаха със структурата и дейността на европейските институции, етапите на вземане на решения в ЕП, както и правилата при гласуване в пленарна зала.

     Това пътешествие за нашите възпитаници се оказа едно прекарасно преживяване, изпълнено с много емоции, създало незабравими спомени и дало им доста храна за размисъл относно тяхното бъдеще като пълноправни граждани на Европа и на света. Малките ученици се завърнаха още по-амбициозни, а бъдещите абитуриенти малко по-решени какво ще последва за тях след като прекрачат училищният праг за последен път.

Обучение по катедри


  • Техническо обединение

  • Информатика и ИТ

  • Обществени науки

  • Чужди езици

Занимания по интереси

Математическа лингвистика

Математическа лингвистика

Ръководител: Надка Шеинкова

Read more...

Математика

Математика

Ръководител: Емилия Тренчева

Read more...

Клуб

Клуб "Роботика"

Ръководител: Константина Бучинска

Read more...

ВИГ „PMG-STARS“

ВИГ „PMG-STARS“

Ръководител: Велизар Балевски

Read more...

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.