• A-
  • A
  • A+

European Junior Olympiad in Informatics - eJOI

     Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) ще се проведе от 7 до 13 септември 2017 г. в София, България под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Състезанието ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.
    Инициатори на предстоящата първа Европейска олимпиада по информатика eJOI са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б" в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и Елена Маринова, Председател на борда за развитие на българските олимпийски отбори по природни науки и президент на софтуерната компания „Мусала Софт".

     Домакини на събитието са Столична Община, Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски" и София Тех Парк. Златни спонсори на eJOI са Abrites Automotive Solutions, Telelink и Фондация „Америка за България". Сребърни спонсори на събитието са SAP, Telerik Academy, Chaos Group и Фондация „Георги Чиликов", а бронзови спонсори са Walltopia, VMWare, ScaleFocus, Experian, Sirma Group, Predistic, Devin, Ubisoft, Milara International, Ciela Norma и HyperScience. Пълният списък с членовете на инициативния и организационния комитет, както и всички партньори и спонсори на олимпиадата е публикуван на интернет страницата на eJOI: http://ejoi.org/
     Европейската олимпиада ще се проведе за първи път в България и ще постави началото на значима практика във всички страни в Европа. Целта на елитното състезание е насърчаване на интереса към ИТ на децата на Европа, стимулиране на състезателното програмиране и признание за най-талантливите младежи в тази област. С първата Европейска младежка олимпиада по информатика, IT общността на Съвета на Европа обръща внимание на цялата общественост за важността на науката и технологиите за силно бъдеще на европейската ИТ индустрия, по-устойчиво взаимодействие между образованието и бизнеса и усъвършенстване и перспективна професионална реализация на младите таланти.
    България има впечатляваща история, свързана с провеждането на международни олимпиади и състезания по информатика. Към настоящия момент страната ни е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика (IOI), а в индивидуалната ранглиста към 2017г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от IOI. Предложението за основаване на Международната олимпиада по информатика (IOI) е внесено от проф. Благовест Сендов за разглеждане в ЮНЕСКО през 1987 година. През 1989 г. нашата страна става основател и домакин на IOI, която се провежда за първи път в град Правец. България отново е домакин на олимпиадата през 2009 г. – за 20-годишния юбилей от създаването й.
     На тази солидна основа от успешни участия и домакинства на международни олимпиади, първото издание на Европейската младежка олимпиада по информатика (еJOI) ще се проведе у нас между 7 до 13 септември 2017 г. В състезанието ще се включат младежи на възраст до 15,5 години от Азербайджан, Армения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Бивша югославска република Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия.

Обучение по катедри


Проект "Твоят час"

Бейзбол

Бейзбол

Ръководител: Руен Калибацев

Read more...

„The Voice”

„The Voice”

Ръководител:

Велизар Балевски

Read more...

Пъстра палитра

Пъстра палитра

Ръководител:

Люсиен Димитров

Read more...

Deutsch ist interessant

Deutsch ist interessant

Ръководител:

Ангелина Гълъбова

Read more...

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежева човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и састезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.