• A-
  • A
  • A+

По покана на българския еврокомисар Мария Габриел ученици представиха България на Европейската седмица на програмирането

     Младите български таланти имаха възможност да демонстрират уменията си по покана на българския еврокомисар за цифрова икономика и общество Мария Габриел. Те са лауреати на Националния кръг по информационни технологии през изминалата учебна година и на 11-то Национално състезание по информационни технологии „Четвъртата индустриална революция" - проведено в VII СУ Благоевград.
     Тази чест имаха Пламен Галинов и Георги Йоков, ученици на Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов" - Благоевград, лауреати на Националната олимпиада по ИТ и спечелили първо място в категория „Интернет приложения" както на олимпиадата, така и на състезанието.
Пламен и Георги споделиха своите емоции от преживяното:

   1  Пламен Галинов – „По време на Седмото издание на Европейската седмица на програмирането имахме възможност да представим нашия проект Food Ninja, с който спечелихме няколко първи места в категория „Интернет приложения".
     В Брюксел беше организирано посещение в сградата на Европейската комисия, където ни запознаха с работата на комисията и имахме лекция, свързана с цифровия единен пазар на Европа. След това се срещнахме с еврокомисаря Мария Габриел, пред която демонстрирахме проектите си. Тя остана впечатлена, че младежите на България се интересуват от глобалните проблеми и чрез проектите си се опитват да ги разрешат. По-късно посетихме и сградата на Европейския парламент в Брюксел. Там ни запознаха с начина на работа, представиха ни кратка история на Европейския съюз, показаха ни и пленарната зала."
     2Георги Йоков – „Поради необходимостта от подпомагане на даряването на непродадената храна и нуждата да се увеличи социалната ангажираност на всеки, ние създадохме проект на име Food Ninja, с който даваме възможност на клиентите и бизнеса по различени начини да се включат в тази благородна мисия и да помогнат на хората в нужда. Получихме покана за участие в Европейската седмица на програмирането не от друг, а от самия кабинет на българския еврокомисар - Мария Габриел. Със своето присъствие в Брюксел имахме възможност да представим проекта си и да създадем нови контакти, които да ни помагат в бъдещото ни развитие."
     Вече, завърнали се от там, двамата разказват за невероятното преживяване и прекрасните спомени от голямото събитие.
     Благодарни са за възможностите, които са им предоставени - да влязат и разгледат мащабните сгради на Европейската комисия и Европейския парламент, да се разходят из Брюксел с представители на кабинета на Мария Габриел и да се впуснат в едно незабравимо изживяване в сърцето на Европейския съюз.
     Момчетата потвърждават, че срещите и запознанствата с други хора, търсещи и борещи се за развитие като тях, ги карат да се чувстват щастливи. Щастливи са, защото не са единствените, които не просто искат да живеят в един по-добър свят. В Брюксел са срещнали цяла общност, устремена към по-светло бъдеще, като са показали със своите проекти, че са предприели действия към постигане на своите цели.
     В крайна сметка, историята за Food Ninja не свършва само с пристигането на Терминал 2. Техният труд ще продължи да отваря вратите на житейския им път. И дано отново имат възможност да посетят и участват на такива високи форуми!
     Благодарни са на своя ръководител г-жа Христина Василева (главен учител от ПМГ по ИТ и информатика) за подкрепата й през всичките години на съвместна работа като екип и на г-жа Камелия Шуманова (старши учител по ИТ от VII СУ), че ги придружи по време на пътуването им.

Обучение по катедри


  • Информатика и ИТ

  • Чужди езици

  • Техническо обединение

  • Обществени науки

Занимания по интереси

Клуб

Клуб "Математика +"

Ръководител: Керанка Иванова

Read more...

Математическа лингвистика

Математическа лингвистика

Ръководител: Надка Шеинкова

Read more...

Клуб

Клуб "Немски език"

Ръководител: Ангелина Гълъбова

Read more...

Клуб

Клуб "Роботика"

Ръководител: Константина Бучинска

Read more...

Търсене в сайта:

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.