• A-
  • A
  • A+

Празник на българските IT специалисти и Ден на информационното общество в България

 На днешния ден (04 октомври) е роден Джон Винсънт Атанасов. Той е американски гражданин от български произход. Атанасов е математик, физик и електроинженер, създател на първия цифров електронен компютър.

В България се отбелязва като професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. Празникът се отбелязва от 2007 година, като правителството избира рождената дата на Джон Атанасов за празник на българските IT специалисти и Ден на информационното общество в България.

Роден през 1903 г. близо до град Хамилтън, щата Ню Йорк. Джон е първото от десетте деца на български емигранти от ямболското село Бояджик.

Висшето си образование получава в щатския университет на Флорида, магистърска степен- в щатския университет на Айова и е докторант по философия в университета на Уисконсин.

След това се връща в щатския университет на Айова в град Еймс, където работи до 1945 г. първоначално като учител по математика, а по-късно и по физика.

В края на 30-те г. на XX век той е един от редицата учени, които търсят технически начин да се улесни решаването на големи системи алгебрични уравнения.

Отхвърля аналоговите машини като твърде бавни и неточни и съсредоточава проучванията си върху използването на цифрови електронни компоненти.

Така през декември 1939 година заедно със своя сътрудник Клифърд Бери създава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ) напълно завършена през 1942 г.

В нея се използват четири изцяло нови за времето си принципа на действие: двоичен цифров код, памет, с която може да се чете и записва многократно, логически схеми като елементи на програмите и електронни елементи за носители на данни.

След 1945 г. той посвещава остатъка от професионалния си живот на множество правителствени и индустриални проекти, като същевременно ръководи две компании, основани от самия него.

През 1941 г. Атанасов показва проекта си на Джон Мокли, който се интересува от него. Четири години по-късно Мокли с Дж. Проспър Екърт – младши патентоват ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) и стават известни като създателите на първата автоматична електронна цифрова изчислителна машина.

Атанасов оспорва патента. След продължителен съдебен процес той е признат за създател на компютъра през 1973 г.

„Екърт и Мокли не са изобретили първия автоматичен електронен цифров компютър, а са извлекли основната идея за него от Джон Атанасов“, гласи заключението на съда.

През 1970 г. Джон Атанасов е поканен в България от БАН и му е връчен орден „Кирил и Методий“ – първа степен. Това е първата му награда и знак на обществено признание.

Най-голямото отличие през живота си обаче Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джорж Буш – Националния медал за наука и технология на САЩ.

Ученият, станал известен като „баща на компютъра“, умира на 91-годишна възраст през 1995 г.

john

Обучение по катедри


  • Чужди езици

  • Информатика и ИТ

  • Техническо обединение

  • Обществени науки

Занимания по интереси

Robokids

Robokids

Ръководител: Петрана Давчева

Read more...

Клуб

Клуб "Роботика"

Ръководител: Константина Бучинска

Read more...

Клуб

Клуб "Биология"

Ръководител: Милена Голева

Read more...

Клуб

Клуб "Мултимедиен свят“

Ръководител: Ирина Малешевска

Read more...

Търсене в сайта:

Ученически отзиви badge

Мнение

 

Благодарение на Вас се научихме да ценим качествата си и се гордеем с тях, да вярваме в себе си и винаги да преследваме целите си, колкото и непостижими да са те. Много пъти сме чували израза, че човек трябва да помни откъде идва, за да знае накъде отива.

Мнение

 

Човек започва да се изгражда като такъв още от най-ранна детска възраст. Семейството и обществото имат много голямо значение за ценностните качества, които ще притежава човек. Възпитанието и моралът зависят и от обкръжаващата среда и от много други фактори.

Мнение

 

Обучението по природни науки е на най-доброто ниво от всички училища в областта и за това говорят резултатите от олимпиади и състезания на национални нива. Развива се интереса на учениците към природните науки и техните приложения, като необходима основа за бъдеща реализация.